Avui comença la quarta edició del Fòrum Social Català – FSCat. Nascut com a rèplica altermundista al Fòrum econòmic de Davos, i emulant el primer Fòrum Social Mundial, el FSCat constitueix un espai de trobada de multitud d’activistes que continuen treballant per fer un altre món possible.
El FSCat rebutja el capitalisme agressiu, les polítiques neoliberals i cerca posar les persones al centre del sistema polític i econòmic. El FSCat compta amb l’adhesió de més de 100 col•lectius, organitzacions, plataformes i moviments, que s’han donat cita en 72 espais diferents de treball, entre tallers autogestionats, conferències i taules rodones.
Seguint l’estela de les edicions dels anys 2008, 2010 i 2012, el Fòrum Social Català (FSCat) torna el 2014 amb empenta renovada després del Fòrum Social Mundial de Tuníssia, celebrat el 2013, que va suposar el tret de sortida per emprendre el FSCat com a espai i procés aglutinador de les lluites i alternatives socials a Catalunya, des de la doble perspectiva local i global, i amb la voluntat de complementarietat i confluència amb les diferents lluites sorgides darrerament.
D’altra banda, Catalunya viu un moment d’especial efervescència política de lluita social i nacional, amb un gran número de persones al llindar de la marginació social i laboral, una reducció del ja de per sí precari estat de benestar assolit i amb l’oportunitat d’exercir el dret a l’autodeterminació.
El dissabte 12 d’abril es desenvoluparan 72 tallers, conferències i taules rodones, distribuïts segons els eixos temàtics de “Desobediències, resistències i crítiques”, “Constituint sobiranies, construint democràcies” i “Experiències alternatives”. Com a espai d’articulació local i internacional que és, al FSCat hi seran presents algunes de les últimes i més innovadores iniciatives de radicalització democràtica i transparència com el Multireferèndum, els Observatoris Ciutadans Municipals o el Parlament Ciutadà, i participaran plataformes d’arreu el territori com l’Assemblea de Docents de les Illes o Escola Valenciana. El FSCat comptarà també amb Regies Quartier i activistes internacionals com Marcos Arruda, economista i educador brasileny i un dels impulsors del Fòrum Social Mundial o el veneçolà Andrés Antillano.
Per finalitzar, diumenge 13 d’abril tindrà lloc a plaça Catalunya una Assemblea de Moviments Socials oberta a la participació de tothom, amb l’objectiu d’elaborar una declaració final i construir una agenda comuna de mobilitzacions per als propers dos anys.
Podeu trobar més informació sobre el Forum Social Català aquí.