Del 14 al 20 de juliol a Sant Cugat del Vallès, la Universitat Internacional de la Pau va reunir a 40 experts de diferents disciplines en el curs d’estiu “Alternatives per a un món més just”. Les revoltes a les dues ribes de la mediterrània han encès la flama i amplificat el discurs altermundista. En aquest context, la Universitat va presentar la seva edició d’enguany mirant de nou cap a l’actualitat. Els participants van analitzar així les injustícies del sistema actual i van presentar alternatives sòlides, reals i en gran part consolidades en cinc camps clau: ciutadania i política, poder dels mercats, escassetat de recursos, militarisme i poder dels mitjans.
Pensadors com el palestí Bichara Khader, Juan Hernández Zubizarreta, Pedro Prieto o Arcadi Oliveres, president de la Universitat Internacional de la Pau, de Justícia i Pau i antic president de la FOCIR, juntament amb activistes com Esther Vivas, Amanda Alexanian o Núria del Pozo i també els periodistes Xavier Mas de Xaxás, Carme Colomina, Rita Marzoa i Pere Oriol Costa són alguns dels experts que van conduir les sessions.
Les ponències i taules rodones es van complementar amb altres activitats entre les que destaquem una visita guiada a l’exposició “Una nova organització mundial és possible?” organitzada per Ubuntu, una representació de teatre legislatiu “Una experiència a Portugal” i altres accions com “¿Dónde están conspirando los empresarios mineros?”. Els assistents també van poder visualitzar els documentals “Blood in the Mobile” i “Frenant l’Armamentisme” del Centre d’Estudis Per la Pau J.M. Delàs.
La Universitat Internacional de la Pau va néixer l’any 1984 com a universitat d’estiu per oferir un espai de formació extra-acadèmica amb un eix temàtic: la pau. Des de la seva creació, la Universitat no ha cessat en la seva activitat, amb diferents programes i accions que s’organitzen durant tot l’any i amb el Curs d’Estiu que ha esdevingut el de més recorregut històric a Catalunya i a l’estat espanyol sobre aquesta temàtica. La Universitat va ser impulsada per Frederic Roda, mitjançant l’Institut Victor Seix de Polemologia, i per Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la pau i actual president honorífic de la Universitat.