Un grup d’alpinistes catalans de l’entitat Mountain Wilderness Internacional (MWI) ha endegat un projecte pioner, “Mesurant l’empremta (humana) a les muntanyes”. Aquesta iniciativa pretén detectar els diversos perills de degradació que afecten l’alta muntanya i proposa una fitxa d’avaluació de l’impacte humà en aquests entorns, que serà aplicable a totes les muntanyes del món. Amb aquesta voluntat, l’organització ha programat un viatge a Bolívia el proper mes d’agost en el que estudiarà el Sajama, el cim més alt del país, el Huayna Potosí i el Janko Laya, tres models de muntanya molt diferents que donaran el tret de sortida al projecte.
L’expedició, encapçalada pel president de MWI, Jordi Quera, comptarà amb el suport de coneguts alpinistes bolivians, com el pare Antonio Zavatarelli i es reunirà amb comunitats alpines de la zona per tal de fer un anàlisi més acurat de la situació i de l’estat “wilderness” dels cims bolivians.
Podem definir “wilderness”, com a naturalesa salvatge no modificada per l’activitat de l’home. Aquest esperit “wilderness”, cada cop més difícil de preservar, topa amb instal·lacions que, sense cap control, ocupen territoris verges i promouen esports com l’heliskii que converteixen les muntanyes en parcs temàtics avesats a l’aventura. Mountain Wilderness Internacional neix el 1987 i, any rere any, desenvolupa campanyes de conscienciació i accions de protesta per defensar l’estat original de la muntanya i per poder-la gaudir en el moment present i també perquè ho puguin fer les generacions futures. A Catalunya l’entitat és representada per Mountain Wilderness Catalunya que lidera aquest projecte i és membre de la FOCIR.