El 26 de març la ciutat de Tunis ha estat escenari de la posada en marxa de l’edició 2013 del Fòrum Social Mundial. Durant cinc dies, organitzacions d’arreu del món s’han donat trobada a Tunísia per posar sobre la taula temes de debat actual en els que la societat civil organitzada té alguna cosa a dir.
El Fòrum Social Mundial, iniciativa sorgida per primera vegada al 2001 a Porto Alegre, Brasil, com a contraposició al Fòrum Econòmic Mundial que es realitza anualment a la població Suïssa de Davos, s’ha configurat d’ençà com un espai obert i democràtic, punt de trobada de l’esquerra mundial i del moviment altermundista i antiglobalització.
Des dels seus inicis, en els que participaren unes 12.000 persones arrel de la crida feta per ATTAC (Associació Francesca per a la Taxació de les Transaccions Financeres) i el Partit dels Treballadors de Brasil (PT), el FSM s’ha anat consolidant com a espai de debat, anàlisi i reflexió, en el que formular propostes de transformació social i intercanviar experiències que serveixin a la construcció d’alternatives a les polítiques neoliberals actuals.
La temàtica principal d’aquest any és la reflexió entorn als processos revolucionaris, revoltes, aixecaments, guerres civils i protestes que feren trontollar els sistemes polítics a la regió del Magreb i el Mashreq. Les taules rodones i els debats es centraran, entre altres, en qüestions com la justícia social, el dret al treball, la corrupció, la dilapidació dels béns públics, l’accés a la salut i a l’educació, la llibertat, la dignitat i el concepte de ciutadania global.
Des de Catalunya també hi participen moltes entitats, tot aprofitant l’avinentesa, per explicar al món quina és l’aportació catalana a la construcció d’una altra realitat social, fent prevaldre valors com la solidaritat entre pobles, el respecte als drets humans i la bona governança. La FOCIR ha volgut donar suport a la presència del CIEMEN, Centre Internacional Escarré per a les Minories i les Nacions, organització membre de la FOCIR, al FSM en la presentació de la taula rodona sobre l’aportació de Catalunya a la construcció d’un món en transformació, en la que es parlarà sobre l’encaix polític dels països catalans al món i a Europa i l’aposta de Catalunya per la promoció dels drets humans, la pau i la solidaritat internacionals, entre altres.
Les iniciatives que es debatran al FSM del 2013 són tan diverses com organitzacions que hi participen. Ressaltem un altre cas català, com és el projecte CINESUD, també impulsat per una entitat membre de la FOCIR, la Federació Catalana de Cineclubs (FCC), que cerca difondre films de difícil distribució entre cineclubs de tot el món. Aquesta iniciativa de distribució justa vol promoure un tipus de cinema alternatiu entre el que predomina el curt i el documental i al que li és molt difícil traspassar fronteres.
Altres col•lectius i organitzacions catalanes es sumaran a la presència catalana a Tunísia en motiu del FSM. Tant a les nostres entitats membres (Associació Dones Juristes, Centre d’Estudis per la Pau J.M. Delàs i l’Observatori del Deute en la Globalització) com a la resta, els desitgem una estada profitosa i ens alegrem que aquelles paraules, “un altre món és possible”, que anys enrere entonaven els antiglobalitzadors, cada cop tenen més adeptes.