Aprofitem l’avinentesa del setè aniversari de la presència catalana a la xarxa amb domini propi per fer una petita repassada a l’evolució del mateix. El projecte neix set anys enrera de la mà de la societat civil catalana, o millor dit, de l’esforç d’un grup d’internautes anònims amb el suport d’organitzacions, empreses i persones a títol individual, que tenen ganes de canviar el seu rastre a internet i institucionalitzar una identitat a la xarxa que visibilitzi la seva condició de catalanoparlants. Arran de rebre llum verda per la ICANN al 2006, l’associació PuntCAT passa a ser la Fundació PuntCAT, entitat que d’ençà ha estat vetllant per la nostra entrada i carta de presentació als móns digitals.
Un parell de dades que poden resultar d’interès per tots aquells que no s’han parat a pensar en què hi ha darrera del .cat: en set anys d’història s’arriba al 2013 amb 62.000 dominis registrats, que evidentment encara són pocs, però amb una perspectiva de creixement més que assegurada si tenim en compte que el passat 2012, el .cat fou el segon domini amb major creixement del món entre els 316 dominis de primer nivell (TLD) que existeixen. Però no ens quedem només amb el creixement numèric, sinó entrem a avaluar la qualitat dels dominis: per exemple es pot mesurar la utilitat dels dominis en funció dels continguts que aportin a la xarxa. Per saber la densitat d’informació de cada TLD, es pot calcular dividint el nombre de documents que el cercador Google té indexats sota un TLD donat, pel nombre de dominis registrats amb aquell mateix TLD. Sota aquest procediment, si comparem el .cat amb els altres vint TLD genèrics, el .cat es situa molt per endavant, fet que exemplifica que els titulars dels dominis .cat el fan servir per generar i aportar continguts a la xarxa, sigui oferint productes i serveis, com desenvolupant aplicacions, arxius, documents…
Novetats de darrera hora que podrien servir a qualsevol potencial usuari a decantar-se pel .cat, és el darrer servei de valor que han implantat al domini, un innovador sistema de protecció de les dades de contacte dels titulars del .cat, així com una baixada de preus important. D’aquesta manera tenir presència pròpia a la xarxa deixa de ser una qüestió de calers i en roman la qüestió de voler o no passar a engrossir les files de catalanoparlants declarats a la xarxa.
Des de la FOCIR comptem amb la participació de la Fundació PuntCAT com a membre de ple dret des del 2009, sumant amb la seva feina a la nostra tasca de donar visibilitat a les organitzacions catalanes amb vocació d’internacionalització, tot promovent una ciutadania amb dimensió global.
A banda d’una creixent participació en xarxes internacionals, la PuntCAT és membre assessor i fundador de l’ECLID (European Cultural and Linguistic Internet Domains), entitat que acull les organitzacions que treballen en la creació d’un domini d’Internet per a les seves respectives comunitats culturals i lingüístiques. Per ara, els Catalans som pioners i, pel moment, els únics en tenir un domini propi com a comunitat de parlants.