Unes 6.000 persones han gaudit de la 31ena edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya, que ha tingut lloc del 15 al 24 de novembre a Torelló (Osona). Aquesta xifra representa un 8% més de públic que en l’edició del 2012, entre les activitats paral•leles i les sessions de cinema. Aquest certamen ha permès concentrar en nou dies les millors produccions anuals de les empreses del sector. Les temàtiques de les projeccions han estat molt àmplies fet que ha possibilitat poder veure documentals d’expedicions, d’ecologia, reportatges de natura, d’esports d’aventura, entre d’altres.
El dissabte 16 de novembre es va penjar el cartell d’entrades exhaurides en una sessió especialment catalana. Es presentava en estrena el documental “Els homes que volien pujar una muntanya de més de 8.000 metres” de Pere Herms i es projectava la darrera pel•lícula d’Álvaro Bultó, “Next stop: Greenland”. El dimarts 19, es va omplir de gom a gom el teatre Cirvianum amb la projecció de “The last great climb” i amb la presència de l’ultratrail francès Sébastien Chaigneau, podi al Mont Blanc i a la TransGranCanaria. També va ser un èxit la sessió del dijous 21 amb “The waiting game”, “Two on K2” i “Venezuela Jungle Jam”.
El Gran Premi Vila de Torelló i la Flor de Neu d’Or del Festival, se’n van anar a mans del realitzador nord-americà Dave Ohlson, director de la pel•lícula “K2: Siren of the Himalayas”, un film que explica l’atracció de desenes d’alpinistes per aquesta muntanya del Karakorum. Cal destacar que Mountain Wilderness de Catalunya, membre de la FOCIR, participa també activament al Festival des de fa anys amb el lliurament d’un premi al film que millor ressalti la defensa dels espais naturals, que enguany se l’ha endut “Steps” de Philipp Eyer i Stephan Hermann de Suïssa.
El Festival BBVA de Cinema de Muntanya és l’única trobada de l’estat d’aquestes característiques i una de les primeres del món, que reuneix any rere any milers d’espectadors. Aquest esdeveniment va néixer el 1983 amb l’objectiu de donar a conèixer les produccions cinematogràfiques, sigui en forma de documentals, reportatges o films d’argument sobre temes relacionats amb la muntanya, tant en el vessant esportiu com el cultural. Al llarg d’aquests anys, el Festival ha estat un reflex de l’evolució dels esports de muntanya, mostrant a través de la imatge, els fets més importants que han tingut lloc en totes les serralades del món. Cal remarcar que el Festival ha apostat, des de sempre, per la defensa i protecció del medi natural i per l’admiració i el respecte envers les persones que han fet de la muntanya la seva passió.
La Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, organitzadora de l’esdeveniment i membre de la FOCIR, s’encarrega de la promoció, la coordinació, l’organització i el foment de la recerca, la divulgació i el coneixement d’activitats culturals relacionades amb la muntanya i la natura en totes les seves expressions i vessants possibles. Uns objectius el suficientment amplis com per a poder desenvolupar un variat ventall d’activitats, que inclouen un cicle de projeccions, un premi de periodisme i un arxiu cinematogràfic. Pel que fa a la seva projecció internacional, forma part de l’International Alliance for Mountain Film (IAMF), el president de la qual és el director del Festival BBVA de Cinema de Muntanya, el senyor Joan Salarich.