Del 6 a l’11 de febrer ha tingut lloc la desena edició del Fòrum Social Mundial a Dakar, capital del Senegal. El FSM, segons la seva Carta de Principis, és un espai de debat democràtic d’idees, d’ aprofundiment de la reflexió, de formulació de propostes i d’articulació de moviments socials, xarxes, i organitzacions de la societat civil contràries al neoliberalisme, al domini del món pel capital i a qualsevol forma d’imperialisme.
1.210 entitats d’arreu s’han desplaçat a Dakar per participar en aquest esdeveniment, d’entre elles 25 organitzacions catalanes, 7 de les quals formen part de la FOCIR.
Després de la seva primera edició l’any 2001, el FSM es va configurar com un procés mundial permanent de recerca i de construcció d’alternatives a les polítiques neoliberals. Per als organitzadors, el retorn d’aquest esdeveniment a l’Àfrica expressa la solidaritat activa del moviment social internacional. Enguany, tot centrant-se en la història de les resistències i lluites dels pobles africans, es vol trobar la interfície necessària entre les lluites i les estratègies comunes a nivell global. Per això, els eixos temàtics tenen en compte les principals preocupacions dels moviments socials al món. El programa contemplava activitats auto-organitzades i assemblees temàtiques i ,alhora, la celebració del Dia d’Àfrica i de la Diàspora. El Fòrum es va inaugurar amb una marxa d’obertura el dia 6 de desembre.
Acció Solidària Igman, Amics del Sàhara marroquí, Associació Watani per a la Llibertat i la Justícia, Associació Adib Biladi, CASAL/XES, CIEMEN, Col·lectiu Ronda, Cristianisme i Justícia, Enginyeria Sense Fronteres Catalunya, Escoltes Catalans, Fòrum Ubuntu, Fundació Ajuda en Acció, Fundació Desenvolupament Comunitari, Fundació Irla, Fundació Nous Horitzons, Grup Fòrum Teologia Alliberament, IAC, Institut de Drets Humans de Catalunya, Justícia i Pau, La Independent, Lliga dels Drets dels Pobles, Nova – Centre per a la Innovació Social, Observatori del Deute en la Globalització, SETEM-Catalunya i Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya – Xarxa Internacional Periodistes amb Visió de Gènere. Totes elles han participat en aquesta edició del FSM.
Encara és aviat per extreure conclusions i idees sorgides però algunes entitats ja han donat a conèixer algunes de les novetats. Una d’elles és la inclusió d’un 12è eix temàtic en la base del FSM. Aquest eix “crisi de civilització hegemònica i proposta de paradigmes alternatius” respon a un nou repte global i ha estat liderat pel GRAP, el grup de 8 entitats brasileres que fundaren el FSM, amb el suport de xarxes socials com Euralat de la que formen part el CIEMEN i la Fundació Desenvolupament Comunitari. Precisament, i en una de les reunions preparatòries al Consell Internacional del FSM va ser Carles Riera, president de la FDC i membre del Consell Internacional del FSM, qui va plantejar de crear un 12è eix que servís per dotar de contingut- amb debats i participació des de grups de base- per aquest canvi i refundació del FSM.
Notícies:
Ara
Xarxanet
Avui/ El Punt
Article de Francesc Damases, president d’IGMAN, al diari ARA