L’any 2004 la UNESCO va engegar una iniciativa anomenada Coalició de Ciutats Europees Contra el Racisme, ECCAR en les seves sigles en anglès. Es tracta d’una xarxa de ciutats europees interessades en l’intercanvi d’experiències per tal de millorar les seves polítiques i aconseguir lluitar contra el racisme, la discriminació i la xenofòbia, a la vegada que es promouen valors com la diversitat i la igualtat. L’ECCAR forma part de l’ International Coalition of Cities Against Racism.
La base del treball de l’ECCAR es troba en els 10 Punts del Pla d’Acció. Les diferents convencions internacionals, recomanacions i declaracions han de ser ratificades i implementades per les diferents nacions. Des d’aquesta iniciativa també es fomenta que els actors que pateixen la discriminació participin, per tal de garantir que els diferents instruments internacionals i nacionals funcionin i responguin a problemes específics. La importància d’aquesta coalició radica en el fet que els municipis son un factor important per aconseguir dignitat, seguretat i justícia per a tots els ciutadans, independentment de la seva nacionalitat i origen cultural, ètnic, religiós i social.
L’ECCAR ha creat un índex anti-discriminació per tal d’establir un bon sistema de recol•lecció de dades i desenvolupar uns indicadors adequats. L’objectiu és determinar la situació en cada municipi pel que fa el respecte al racisme i la igualtat, al mateix temps que s’avalua l’èxit i l’impacte de les respectives polítiques en les diferents persones individuals i la societat en general. Aquest índex és flexible i s’adequa a les capacitats, recursos i especificitats de cada municipi. Per facilitat la seva implementació s’ha creat un qüestionari que es fa arribar a totes les ciutats de la xarxa.
Els resultats d’aquest índex seran presentats a l’assemblea de l’ECCAR que tindrà lloc a mitjans del mes de novembre a Uppsala (Suècia). Durant aquest acte s’intentaran trobar respostes a com les autoritat locals poden lluitar contra el racisme i la discriminació, i com es pot desenvolupar una societat urbana inclusiva basada en la igualtat i la solidaritat.
3 municipis dels Països Catalans ja s’han adherit a aquesta xarxa que disposa de 102 municipis membres de 21 països europeus diferents.