El passat 25 de març de 2017 va tenir lloc a l’Hostatgeria del Monestir de Sant Daniel de Girona la VI edició de la Conferència sobre Cant Coral i Inclusió : “Veu i Resiliència”, organitzada pel Moviment Coral Català.
Aquesta edició presentava els resultats del treball realitzat dins del projecte europeu en el qual el MCC està involucrat. Anomenat Music and Resilience Support (MARS) és liderat pel International Music Council i té com a socis Associazione Prima Materia (IT), Nordoff Robins Music Therapy (UK), Euridea (IT), National Institution of Social Care and Vocational Training (LB) i el mateix MCC. Volia també ser un punt d’encontre on els participants exposessin les seves idees, pensaments.
La jornada es va desenvolupar en un ambient festiu, amigable i compromès amb la tasca que cadascú portava a terme. Es van alternar presentacions de projectes, sessions pràctiques d’escalfament i preparació de la veu i l’audició del concert del Cor ÀKAN.
La conferència inaugural va anar a càrrec del Dr. Simon Procter, director de Music Services (Education Research and Quality Assurance). En l’actualitat treballa en el consell editorial de Music and Arts in Action. Procter va parlar de la importància de cantar des de la infància i de les diverses funcions de la veu: comunicatives, expressives, etc. Va dir que el seu ús aporta beneficis tant físics com neurològics així com la capacitat de sobreviure enfront d’una adversitat.
Van ser molt interessants les presentacions dels projectes d’integració duts a terme a Suècia, on després del tall i aturada en quant a la bona relació i convivència entre nouvinguts musulmans establerts a Suècia i la població autòctona, esdevingut com a conseqüència dels atacs a les torres bessones, es necessita reprendre de nou l’atmosfera de coneixement mutu i acceptació de les diferents comunitats. També es parlà del Líban, país amb realitats completament diferents, on els camps de refugiats palestins i siris resten aïllats de la població en general, cada vegada més superpoblats i amb menys serveis. En aquests camps la música aporta vivències positives i esperança.
Corprenedores van ser les explicacions sobre les experiències viscudes a través de la música al Regne Unit, a la casa d’acollida per a dones que han sobreviscut a tràfic humà.
Vam comptar també amb la participació de ponents catalans, entre ells un treballador a l’escola municipal de música i conservatori de Vilanova i la Geltrú, amb voluntat de compartir projectes participatius amb estudiants de música i amateurs. Una altra ponent catalana, musico terapeuta, que treballa en diferents centres mentals públics al Regne Unit i membre fundacional de The Improvisers’Choir va exposar les virtuts del cant improvisat en les sessions terapeutes que realitza amb malalts dels hospitals.
Va cloure les ponències la secretària general de l’International Music Council (IMC), Silja Fischer, que va fer una instructiva relació del projectes, actes i conferències realitzats sota el paraigua d’aquesta institució, sempre compromesa en fer arribar la música a tots els nivells i condicions.
Finalment, el cor Àkan, dirigit per Mariona Callís i que dóna acollida i refugi a immigrants en difícils situacions a Girona ciutat i rodalies, oferí un concert amb un programa que emocionà i arribà al cor de tots els assistents.
Crònica de Montserrat Gual, secretària del Moviment Coral Català.