Quin paper juga la ciència a l’hora d’afrontar els problemes globals? amb Luk van Langenhove
15 de novembre del 2016
En el marc del sisè Esmorzar organitzat per la FOCIR, el Dr. Luk Van Langenhove, de la Universitat de Nacions Unides, explica la importància de la diplomàcia científica a escala global
El passat dimarts 15 de novembre de 2016 va tenir lloc a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans el sisè Esmorzar Internacional organitzat per la FOCIR amb el suport de la Diputació de Barcelona. El convidat fou el Dr. Luk Van Langenhove, ex-director del centre d’estudis comparats d’integració de la Universitat de Nacions Unides i autor de l’article publicat per la FOCIR “Diplomàcia Científica Global com a nova eina per la Governança Global“.
L’estudi de Van Langenhove parteix de la base d’un concepte de món constantment enfrontat a problemes globals i reptes que traspassen fronteres i que amenacen el conjunt de la humanitat així com la biosfera del planeta. Aquests, estan relacionats, per una banda, amb la globalització de les activitats dels éssers humans, i per l’altra, amb l’impacte de l’home en el medi ambient.
Durant l’acte, Van Langenhove va recalcar la importància del coneixement científic per entendre i afrontar aquests problemes que afecten la nostra societat, així com la necessitat de dur a terme accions polítiques a l’àmbit local, regional i global. Va voler deixar clar que ens dirigim cap al desenvolupament d’una agenda diplomàtica global amb clars objectius com ara la lluita contra la pobresa i el canvi climàtic, sempre des d’una base científica. Va fer especial menció al canvi climàtic, assenyalant la necessària mobilització dels estats i la creació de plataformes de diàleg entre científics per tal de trobar mecanismes per afrontar-lo.
En definitiva, Van Langenhove va fer una crida a entendre que els estats formen part d’un sistema global. “Els actors polítics tenen un rol molt important en aquest punt i molts d’ells no tenen un coneixement científic, d’aquí la importància d’una sòlida comunitat científica per afrontar els problemes que afecten a escala global”.
Aprofitant la seva estada a la ciutat de Barcelona, Van Langenhove va participar també en el seminari “Com elaborar un projecte europeu” en el marc del programa FORMA’T amb la FOCIR (cicle de mòduls formatius). El professor és el coordinador del projecte finançat amb un programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea anomenat EL-CSID, European Leadership in Cultural, Science and Innovation Diplomacy.
Podeu trobar el contingut d’aquest segon document de pensament de la FOCIR al següent enllaç: http://focir.cat/ca/focir-pensament/focir-pensament-3/
Vídeo i vídeo resum de l’acte
Recull d’imatges de l’acte: