“La diplomàcia de ciutats: estratègies d’internacionalització” amb Jaume Ciurana
26 de gener del 2016
“Té sentit parlar de diplomàcia de ciutats? Quines estratègies són necessàries per mantenir unes relacions internacionals estables, eficients, coherents i concertades?” El Sr. Jaume Ciurana, Diputació de Barcelona, obria així la seva ponència en el segon esmorzar internacional de la FOCIR. L’acte va tenir lloc el propassat dimarts 26 de gener de 2016 a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona. Hi van participat un ampli número d’experts, institucions i acadèmics del món de les relacions internacionals i la diplomàcia pública. Àngel Messeguer, membre de la Junta de la FOCIR i Membre Numerari de l’IEC, va inaugurar la trobada en nom de la institució que representava. Mònica Sabata, presidenta de la FOCIR, va moderar el debat posterior.
“Les relacions internacionals dels municipis no són només les que es fan des dels governs municipals sinó també les que es fan des de les seves entitats”, va destacar el Sr. Ciurana fent èmfasi en el fet que les estratègies d’internacionalització de les entitats formen part de les vies d’internacionalització dels municipis. Així doncs, les relacions internacionals ja no són patrimoni exclusiu de les institucions públiques. Aquest canvi dibuixa nous reptes: la necessitat d’un pressupost propi per a les relacions internacionals fetes des dels municipis, la importància de garantir la continuïtat de les polítiques públiques internacionals en el temps i la necessitat de tenir un cos tècnic municipal ben format per a dur a terme aquesta activitat.
“És a nivell local quan els europeus ens reconciliem amb els nostres valors” va afirmar el ponent. Va plantejar que a nivell local es pot arriscar més en les polítiques internacionals que a nivell nacional, ja que a vegades les polítiques locals xoquen amb els valors nacionals, com per exemple en el cas dels refugiats.
Els ajuntaments necessiten polítiques internacionals estables, més enllà dels mandats polítics. “Nosaltres anem a Europa a influir i a ser influïts” afirma el Diputat. Des dels municipis es pot aportar tant a Europa com nosaltres a ella, especialment pel que fa a la proximitat i a les polítiques de cohesió de les comunitats. No en va, el món local és el punt de trobada entre els valors i les persones.
El debat, ric en intervencions, va girar entorn a la importància del treball internacional fet des dels municipis i les seves entitats. Entre altres van destacar que és necessari un lideratge clar, tenir un projecte sostenible, una bona estratègia de comunicació i conèixer la burocràcia internacional. A parer seu, cada vegada més mirem a una Europa de les ciutats i no de les nacions. Cal que els diferents actors, organismes i entitats de la societat civil treballem coordinadament per definir estratègies i coordinar accions internacionals.
Vídeo i vídeo resum de l’acte
Recull d’imatges: