Entre els dies 6 i 8 d’agost, va tenir lloc a Cracòvia (Polònia) el XXIII Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics, organitzar per ADIFOLK- Associació per a la Difusió del Folklore, entitat col·laboradora de la FOCIR. Durant els tres dies que va durar l’esdeveniment, una explosió de música, foc, castells, gegants, capgrossos, bestiari, diables i danses va omplir la Rynek Glowny -la plaça medieval més gran d’Europa.
Per tal de que l’Aplec fos tot un èxit es van desplaçar a Polònia 23 grups folklòrics d’arreu de Catalunya, cosa que representa un total aproximat de 500 actuants, als quals cal sumar els més de 1000 acompanyants que també formen l’expedició catalana, tots ells van poder mostrar la varietat de la cultura popular i tradicional catalana. També es va comptar amb la col·laboració de 6 grups polonesos que van mostrar el folklore del seu país a tots els catalans que es van desplaçar a l’esdeveniment.
Aprofitant la celebració d’aquest Aplec, el passat dilluns 26 de juliol el conseller de cultura de la Generalitat de Catalunya, Sr. Joan Manuel Tresserras, i la tinent d’alcalde de Cracòvia, Sra. Elżbieta Lęcznarowicz, van inaugurar l’exposició “La cultura popular catalana en imatges”, on es poden observar més de 60 fotografies premiades en diferents biennals de cultura popular tradicional catalana, organitzades per la Federació Catalana de Fotografia. Qui vulgui veure l’exposició ho podrà fer fins el 14 d’agost a la sala de les Pedres del Palau dels Wielopolski -seu de l’Ajuntament de Cracòvia-
Per trobar els orígens d’aquest esdeveniment, ens hem de remuntar a l’any 1988, quan amb l’objectiu de donar a conèixer arreu d’ Europa la cultura popular catalana, va néixer l’Aplec Internacional de la Sardana, que més tard va afegir al seu programa la mostra de grups folklòrics. Les seves diferents edicions no han estat solament una mostra de cada disciplina, sinó que han barrejat el bo i millor del que els grups poden oferir per convertir els actes en espectacles de carrer. Tots aquest èxits s’han aconseguit gràcies a sumar elements tradicionals per a crear una dimensió de tradició viva, adaptada a la modernitat i en constant evolució. Any rere any es confirma que es tracta d’un esdeveniment consolidat que molta gent espera.