L’Institut d’Estudis Catalans va acollir el proppassat 8 de juny de 2017 el desè Esmorzar Internacional de la FOCIR, un acte que va comptar amb la presència del delegat del Govern de la Generalitat a Àustria, Adam Casals, i que va tenir com a eix temàtic principal la diplomàcia en l’àmbit de la cultura, tant a Catalunya com als països del centre d’Europa.
La diplomàcia cultural és “fer servir la cultura per crear una bona imatge de país” – ha definit el delegat català a l’Europa central. I a Catalunya, segons Casals, hi ha un exponent molt important d’art i tecnologia per fer-ho, a més d’un talent increïble. “Catalunya és un referent en les grans patums culturals”. Casals ha instat als catalans a fer un esforç per promocionar aquestes persones i a projectar una bona imatge catalana a l’exterior.
Tanmateix, tot i el talent a Catalunya, sembla que Barcelona no és un bon exemple de bona projecció exterior. El delegat del Govern va admetre que la capital catalana ha estat catalogada com la cinquena ciutat menys acollidora i simpàtica d’Europa. “Hem de fer una diplomàcia útil i que generi simpaties”, ja que les ciutats que triomfen, segons Casals, són aquelles on tothom vol anar de vacances i a fer negocis. “La simpatia és absolutament clau, no és una tasca del govern, és una tasca de tots”. I hi ha situacions que no ajuden. Casals va explicar que un europarlamentari flamenc li digué que els “ambaixadors itinerants espanyols” van fent voltes pels països europeus, explicant moltes coses de Catalunya per bé que “cap de bonica”. El representant català a Àustria va qualificar “d’intolerable” aquesta imatge negativa i contaminada que s’està generant de Catalunya.
Per la seva banda, Casals va fer una comparativa entre Catalunya i Àustria, un país mitjà “similar al d’una Catalunya independent”, que fa una diplomàcia cultural de qualitat bàsicament amb petites activitats que l’ajuden a tenir una bona reputació i simpatia, a més de tenir una bona relació i influència amb els països veïns. El delegat a l’Europa central va deixar clar que la principal diferència entre la relació d’Àustria i els seus veïns i la relació entre l’estat espanyol i els seus veïns és el respecte.
El convidat a l’esmorzar FOCIR va remarcar la importància de conèixer les llengües dels altres, ja que entrem en una Europa on la gent ja no parlarà dues llengües, sinó tres, quatre o cinc. “La Catalunya del futur serà multilingüe i intel·ligent”. En contrast, Casals va explicar que sorprèn molt arreu del continent que Espanya tingui un primer ministre que tan sols parla espanyol.
Finalment, va llençar un missatge positiu: “Catalunya és un país que per les seves dimensions, a nivell logístic, està enllaçat amb l’economia centreeuropea. És impossible separar-nos-en. Catalunya se’n sortirà”.
Recull d’imatges: