El proppassat dijous 5 de maig se celebrà a l’Ajuntament d’Igualada la presentació del primer volum de l’Anuari de la Diplomàcia Pública de la FOCIR. Aquesta col·lecció estudiarà anualment l’estat de la qüestió al nostre país i abordarà les novetats acadèmiques mundials. Pretenem que esdevingui una obra de referència per promoure el pensament sobre la diplomàcia pública i que a més, estableixi els grans reptes de futur. Aquest és un dels principals objectius de la FOCIR, l’única plataforma que aplega les entitats catalanes que tenen representació a l’exterior i l’únic espai de promoció del coneixement en aquesta matèria.
L’acte va comptar amb la participació del Comissionat per a les Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, el Sr. Josep Lluís Alay, de l’Ajuntament d’Igualada, la Sra. Àngels Chacón i amb la presidenta de la FOCIR, la Sra. Mònica Sabata. El Dr. Martí Petit, expert en diplomàcia i comunicació, intervingué per exposar com Catalunya pot tenir unes relacions internacionals amb una diplomàcia descentralitzada, en xarxa, i que permeti la participació de la societat civil. Petit afirmà que “tota acció exterior ha de tenir un projecte coherent, que generi confiança i on el relat es nodreixi de la participació de diversos agents experts”. Coincidint amb la temàtica del primer volum de l’anuari, també proposava un nou model de diplomàcia catalana centrat en la diplomàcia urbana. Va destacar la importància d’establir una xarxa urbana, cohesionada i ben articulada on poder elaborar un nou coneixement de treball diplomàtic amb la idea de país-ciutat.
El primer volum d’aquesta col·lecció està destinat a l’estudi de la diplomàcia municipal. Per aquest motiu s’hi inclouen exemples de participació dels ens locals com a actors en la projecció exterior de país amb articles dels ajuntament d’Igualada i Granollers així com de la Diputació de Barcelona, els quals aposten clarament per l’elaboració de plans estratègics d’internacionalització.
La versió digital de l’anuari de la Diplomàcia Pública Catalana ja es pot consultar al web de la FOCIR i ben aviat el trobareu en les principals biblioteques especialitzades en relacions internacionals. Des de la FOCIR esperem que esdevingui una eina de promoció del pensament sobre el rol dels diferents actors en la projecció internacional de país.
Imatges de l’acte