El proppassat dijous 30 de juny, vàrem presentar el segon article de la col·lecció “FOCIR Pensament”: “La nova diplomàcia pública en un món de diplomàcies plurals” en el marc del 5è Esmorzar Internacional de la FOCIR, el qual es va dur a terme amb el suport de la Diputació de Barcelona. L’article el signa la Dra. Caterina García, Catedràtica de Relacions Internacionals a la Universitat Pompeu Fabra. És un paper de caràcter teòric escrit amb l’objectiu de definir el concepte de “nova diplomàcia pública”, de saber quins elements de continuïtat manté respecte el concepte de “diplomàcia pública” i per posar en valor el fet que la diplomàcia pública és un instrument de poder tou amb capacitat d’influir en les relacions internacionals que es desenvolupen en un entorn cada cop més complex.
Us resumim les principals idees extretes de l’esmorzar:
- La diplomàcia ha patit una sèrie de transformacions importants des de principis del segle XX.
- La diplomàcia pública és una eina, un instrument al servei de la diplomàcia. No és una institució ni un fi en sí mateixa.
- Hi ha hagut tres processos de globalització que afecten a la institució de la diplomàcia i a la diplomàcia pública: la proliferació qualitativa d’actors internacionals, la formació d’una agenda global que afecta a diferents actors creant la necessitat d’una governança global i, en tercer lloc, l’impacte de les noves tecnologies en les relacions internacionals.
- La nova diplomàcia pública s’ha adaptat a les circumstàncies actuals. El concepte no és nou, té elements de continuïtat. La funció és la mateixa: la capacitat d’influir en l’entorn. S’hi afegeixen nous actors que participen de forma activa amb estratègies i objectius propis. Té un enfocament bidireccional: cal observar i escoltar què vol i què diu l’altre, per a que el teu missatge sigui efectiu. Es tracta d’entendre l’alteritat.
- La nova diplomàcia pública és un instrument de poder tou, amb capacitat per influir en les relacions internacionals. Aquesta inclou tres tipus d’activitats: les de tipus informatiu, que operen a curt termini justificant el que es fa; les que busquen influir en temes concrets, que operen a mig termini; i les activitats a llarg termini, que busquen compromís, destinades a crear relacions i construir confiança i comprensió mútua.
- La nova diplomàcia pública no és una eina només dels estats, hi ha altres actors implicats. A vegades s’estableixen sinèrgies (voluntàries o involuntàries) entre diferents tipus d’actors, l’èxit de la nova diplomàcia pública depèn, en part, de la implicació de la societat civil.
A l’esmorzar hi han participat persones vinculades a institucions catalanes i representants de les entitats catalanes que tenen representació a l’exterior i que són membres de la FOCIR. Aquesta activitat s’emmarca en la voluntat explícita de la FOCIR de generar pensament al voltant de la diplomàcia pública i de crear espais, diàlegs per compartir experiències, opinions i propostes.
Podeu trobar el contingut d’aquest segon document de pensament de la FOCIR al següent enllaç: http://focir.cat/ca/focir-pensament/focir-pensament-2/
Recull d’imatges: