El proppassat dissabte 27 de novembre, van tenir lloc les III Jornades del Mercat Cultural Català en l’àmbit internacional, organitzades per l’Institut d’Estudis Catalans i la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC). En aquesta edició es va analitzar la situació del mercat de la cultura catalana a l’estranger.
Les Jornades es van celebrar a la sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans. La inauguració va anar a càrrec de Salvador Giner, president de l’IEC; Elisenda Romeu, presidenta de la FOLC; Aureli Argemí, director del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN) i Josep Bargalló, director de l’Institut Ramon Llull.
L’objectiu de l’esdeveniment fou que diversos experts valorin la situació actual de la cultura catalana en el mercat internacional i la repercussió que els productes culturals catalans tenen en els països de la població catalana d’origen estranger. Seguint aquesta temàtica, la sociòloga i membre de l’IEC Àngels Pascual va parlar sobre la realitat de la immigració estrangera a Catalunya, i l’escriptora Patrícia Gabancho donà les claus per a la valorització i consolidació de la producció cultural catalana.
La jornada també es va centrar en la projecció de Catalunya a l’exterior. En aquest sentit, l’alcalde d’Arenys de Munt, Carles Mora, parlà de la repercussió internacional de les consultes sobre la independència de Catalunya mentre que Leonardo Anselmi, de la Plataforma Antitaurina Prou!, va tractar la prohibició de les curses de braus a Catalunya. També hi van participar Diego Arcos, president del Casal Argentí a Barcelona, i Xavier Tudela, secretari general de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes, que van parlar del paper dels casals catalans al món.
La cloenda fou responsabilitat d’Elisenda Romeu. Les conclusions que se n’extreguin es faran arribar al Govern de la Generalitat de Catalunya com a proposta de línies d’actuació per a millorar i consolidar la presència de la producció cultural catalana en el mercat internacional.
Aquestes Jornades van néixer amb l’objectiu d’analitzar els problemes que hi ha perquè els productes catalans circulin arreu del territori. Es vol dinamitzar un mercat cultural català que es troba dividit en diferents estats i en diferents unitats administratives. Aquesta fragmentació dificulta enormement la circulació dels productes fets en català. Per això la FOLC considera necessari dur a terme accions per tal d’intentar dinamitzar el mercat dels productes en la nostra llengua i reduir, d’aquesta manera, els efectes negatius de la parcel·lació.
Per tal d’ampliar la informació o concertar entrevistes, poseu-vos en contacte amb la Secretaria de les Jornades del Mercat Cultural Català (Tel.: 662 128 060)