L’any 2012 es complien 90 anys de la creació d’una de les institucions defensores dels drets humans més antigues del món. El PEN Català, nascut només un any després que es fundés a Londres el PEN Internacional, ha desenvolupat d’ençà una tasca important en la vetlla de la llibertat d’expressió en l’àmbit de la cultura, en favor dels drets lingüístics i l’exercici de la diplomàcia cultural catalana. En Carles Riba, un dels primers presidents del PEN Català, ja va dir en el seu moment que la seva tasca anava encaminada a fer d’ambaixadors intel•lectuals de Catalunya. Un missatge que a data d’avui és més actual que mai. Tant la FOCIR com altres institucions fa temps que tenen en el seu ideari la promoció de Catalunya tot contribuint a posicionar-ne la imatge, reputació i projecció internacionals a través de l’exportació de coneixement i actius en aquells àmbits en els que excel•leix i que poden ser útils al món.
La diplomàcia pública, també anomenada paradiplomàcia, és tota aquella acció desenvolupada per actors no estatals, que vagi encaminada a donar a conèixer la realitat d’una comunitat, una nació o un estat, a l’estranger. De caràcter polític, econòmic o cultural, la diplomàcia pública ve a ser la mostra inequívoca d’un canvi substancial en la forma d’entendre les relacions internacionals.
L’acció exterior i la imatge internacional han deixat de ser el monopoli dels Estats que han cedit part del seu espai a actors jurídics administratius no centrals. Davant de la crisi de sobirania en el sentit westfalià del terme, la diplomàcia pública esdevé així una forma de popularitzar i fer més assequibles les relacions internacionals a tots aquells actors que tenen ganes d’exportar la seva identitat al món i volen i poden fer-ho des de la vessant més humana i personal, fugint de la rigidesa de les estructures d’estat.
Amb motiu dels 90 anys de la seva creació, el PEN Català va inaugurar el passat mes de març la mostra ‘Diàleg de la literatura catalana amb el món’, instal•lada a la Biblioteca de Catalunya, que fa un recull de la presència de la literatura catalana al món. I també, el passat 8 d’abril va organitzar una conferència titulada ‘El PEN i la societat catalana: sis punts d’inflexió’, a càrrec de Jaume Subirana, escriptor i professor de la UOC. Aquest acte va tenir lloc la Biblioteca de Catalunya i va comptar amb les intervencions d’Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya, i Carme Arenas, presidenta del PEN Català.
El PEN Català és entitat membre de la FOCIR des del 1995, i forma part del PEN Internacional des de ben bé els seus principis. Avui, el PEN Català és responsable de programes com el de l’”Escriptor refugiat” (adscrit a la xarxa de “Ciutats refugi” impulsada pel Parlament Internacional d’Escriptors), de la revista Catalan Writing i del web sobre traducció literària Visat.